Läskiga nyheter från Täby

Täbypolitiken har verkligen utmärkt sig i riksmedia de senaste veckorna, dock inte i någon positiv bemärkelse utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv, först med Moderaternas och Kristdemokraternas framröstade tiggeriförbud med stöd av Sverigedemokratern. SD har i sin tur de senaste dagarna dragit mediepublicitet genom Steven Jörsäters (SD) försök att avstyra ett författarsamtal om hbtq-frågor med Moa-Lina Olberg Croall på Täby bibliotek.

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till”  skrev Steven Jörsäter i mail dagarna innan till bibliotekschefen, kultur– och fritidschefen och flera andra kommunpolitiker (företrädesvis borgerliga sådana förmodar jag) enligt DN.

”Jag kommer alltid stå upp för det fria ordet. Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet, för det är ju precis det han vill göra” säger Birgitta Kaasik (M), kultur– och fritidsnämndens ordförande till SVT Kulturnyheterna.

Något stöd för sakfrågan i sig, samtal om hbtq-frågor, får vi däremot inte av Birgitta Kaasik. Bättre dock från Tobias Karlström (KD), kommunalråd här i Täby, som under dagen skickat in en skriftlig kommentar till DN:

”Det är viktigt att värna inte bara yttrandefriheten utan även alla människors unika okränkbara värde. Detta gäller alltid, oavsett om man håller med eller inte. Sverigedemokraternas idé om att politiken ska regissera vilka samtal som ska ges utrymme i det offentliga är helt oacceptabel. Sverigedemokraterna har helt tydligt problem med synen på yttrandefrihet i en demokrati bland sina lokala företrädare i Täby. Det är mycket allvarligt”

DN skriver även att Steven Jörsäter även vänt sig till M och KD där han skriver att man har en konservativ majoritet i kommunen och ”kan säga nej till sådana här uppträdanden”. Vi får väl hoppas att M och KD lärt sig något och drar sig för att söka stöd hos SD en tid framöver om de vill undvika att bli brunsmetade så att det börjar lukta illa.

Pass på nu alla barn i Täby, Danderyd och Lidingö för nästa år kan det vara snårigare att gå runt och tigga till sig godis…

Här hittar du ariklar i flera medier (vissa kräver abonnemang):

https://www.svt.se/kultur/sd-ville-stoppa-forfattarsamtal

https://www.dn.se/kultur-noje/sd-politiker-ville-stoppa-forfattarsamtal-om-hbtq-fragor-pa-taby-bibliotek/

https://www.dn.se/kultur-noje/starka-fordomanden-efter-sd-politikerns-krav-pa-att-stoppa-forfattarsamtal-i-taby/

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/sd-i-taby-ville-stoppa-forfattarsamtal-pa-biblioteket/repsjE!m6tgngzlnmUjID5@W113bA/

facebook Twitter Email