Är det verkligen möjligt att än idag förneka den globala klimatkrisen?

När SD skriver i lokaltidningen Mitti Täby att klimatet blir en vinnare om vår regering tvingas avgå - och Sverige därmed kan bygga mer kärnkraft - ja, då måste vi bara svara att möjligheten redan finns. Men var finns företagens investeringsvilja? Läs här nedan:

Ibland, när vi hör SD:s representanter prata klimatfrågor i Täby kommunfullmäktige, blir vi smått förtvivlade. Är det verkligen möjligt att än idag förneka den globala klimatkrisen? Sen läser vi deras ”replik” om våra barnbarn som får en bättre framtid med kärnkraft – och vår frustration ökar.

Få länder vill idag klassa kärnkraften som en grön investering. Än färre har lyckats skapat ett slutförvar för sitt radioaktiva avfall. Inte ens Frankrike, det land i världen som får mest el från kärnkraften (70 procent), har kunnat ena sig om ett slutförvar.

Några fakta som motsäger det SD hävdar:

  • Inga reaktorer i Sverige har stängts av politiska beslut. Besluten har fattats av kärnkraftsföretagen. Det är också företagen, den fria marknaden, som nu fritt kan investera i nya reaktorer, traditionella såväl som små och modulära. Möjligheten att satsa på ny kärnkraft har funnits i tio år – men var finns investeringsviljan?  
  • Dagens höga elpriser beror inte på avsaknad av kärnkraft. Elpriset handlar främst om högt pris på naturgas i Europa. Frankrike får vara exempel igen; så mycket kärnkraft och ändå har de högre elpriser än i Sverige…

Vi slutar med en fråga: I SD:s budgetreservation i riksdagen (med M och KD)  finns 0 kronor avsatta för ny kärnkraft. Är det skattebetalarnas pengar ni tänker använda?

Agneta Lundahl Dahlström (s), kommunalråd i opposition
Janne Boman (s), kommunalråd i opposition

facebook Twitter Email