IDAG ÄR DET TVÅ MÅNADER KVAR TILL EU-VALET

Söndagen den 9 juni väljer vi i Sverige våra representanter till EU-parlamentet. Totalt är det 27 EU-länder som utser sina parlamentariker, för en folkmängd på totalt 450 miljoner. Alla väljare går dock inte till valurnorna samma dag, röstningen sker under fyra dagar, mellan 6 och 9 juni. Vi kan också förtidsrösta om det passar oss bättre, redan 22 maj finns den möjligheten över hela landet, med röstkort och id-handling.

Det är tyvärr en spridd uppfattning att EU-val sällan handlar om vardagliga plånboksfrågor såsom vård, skola, omsorg, vägar och skatter. Men insikten sprider sig att EU-parlamentets beslutar angår oss alla, inte minst hur vi förhåller oss till klimatförändringarna. EU:s arbete med en rättvis konkurrens för den inre marknaden slår till exempel igenom på miljölagstiftningen. Länder och företag ska inte kunna konkurrera med lägre miljöstandard, och det berör den vanlige medborgaren.

Ett annat exempel på vad ett enat EU kan göra är att bekämpa brottsligheten. Ett nytt polissamarbete är på gång för att stoppa de organiserade ligor som siktar in sig på ekonomiska bedrägerier. Snart riskerar inte längre svenska pensionärer att förlora sina pengar i omfattande telefonbedrägerier. Polisens samverkan över gränserna ska hindra ”förtroendegivande” unga män i södra Europa från att ringa och lura äldre människor uppe i norr.

EU-valet handlar om vardagens frågor – och värderingar. Vi ska inte oroa oss för att vi vet för lite om politik eller känna att vi borde läsa på mer. EU-valet är att betrakta som ett riksdagsval där väljaren tar den valsedel hon eller han känner sig hemma med. Det faktum att vi röstar betyder ändå att vi vill vara med och påverka vår vardag; i Täby, i Stockholmsregionen och i Sverige.

EU behöver Sverige, men Sverige behöver också EU!

facebook Twitter Email